Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Fen Fakültesi
Biyoloji Bölümü

Genel Bilgi

Bölümümüz Yrd. Doç. Dr. İsmet UYSAL Başkanlığında 1994 yılında kurulmuş olup, aynı yıl lisans eğitimine, 1997 yılında ise Lisansüstü eğitime başlamıştır. Kuruluşunda 1 Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi ve 35 öğrenci ile eğitime başlayan bölüm, günümüzde 13'ü Profesör, 4’ü Doçent, 5'i Dr. Öğretim Üyesi ve 5'i Doktor Araştırma Görevlisi ve 1'i Araştırma Görevlisi olmak üzere 28 öğretim üyesi/elemanı ile eğitim, öğretim ve bilimsel araştırmaları sürdürmektedir. 

Misyonumuz: Bilimsel araştırmalar yapabilecek kabiliyette ve Biyoloji ile ilgili alanlarda istihdam ihtiyacını karşılayacak, alanında bilgili ve girişimci mezunlar yetiştirmek, biyoloji alanından günümüz gelişmelerini dikkate alarak öğrencilerin ilgisini çekecek bir düzeyde müfredat sunmak, yüksek kalitede laboratuvar ve eğitim imkânları ile günümüz biyoloji konularını kapsayan yüksek lisans ve doktora programları sunmaktır.

Vizyonumuz: Uluslararası bilimsel çalışma ve projeleri takip ederek eğitim programının sürekli güncellenmesini sağlamak,  bu doğrultuda bilimsel araştırma kalitesini artırıp dünya standartlarını yakalamak ve alanında önde gelen bölümlerden olup ulusal ve uluslararası akreditasyon kurumları tarafından akredite edilen bir bölüm olmaktır.

Değerlerimiz: Biyoloji Bölümü, ilgili meslek grupları için yeniliklere açık, doğa korumacı ve etik değerlere uygun nitelikte öğrenciler yetiştirmektedir. Değerlerimiz; yenilikçilik, etik anlayış içerisinde kaliteli eğitim, bilimsellik, tanınırlık, işbirliği ve paylaşımcılık.

Hedeflerimiz: Botanik, Ekoloji, Genel Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji ve Zooloji Anabilim Dalları halinde yapılanan bölüm; Eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde, hayat olaylarını moleküler ve hücresel bazda incelemeyi, kalıtım bilgisinin iletişimine dayanan genetik çalışmalar yapmayı, organizmaların embriyodan itibaren gelişimlerini incelemeyi, canlıları çevreleriyle birlikte tanımlamayı, çevre ile ve birbirleriyle olan etkileşimlerini değerlendirmeyi, ülkenin biyolojik zenginliklerinin tanımlanmasına ve biyolojik çeşitliliğin belirlenmesine katkıda bulunmayı, sağlıklı ve dengeli bir çevrenin ön koşulları konusunda çevre bilincini aşılamayı, canlılar ile çevreleri arasında kurulan dengeli bir yaşamın gerekliliği konusundaki prensipleri ve mekanizmaları ortaya çıkarmayı ilke edinmiştir. Bu ilkeler doğrultusunda bilimsel, girişimci ve yenilikçi bir bölüm olmak, kaliteli eğitim ve öğretim faaliyetleri sunmak ve paydaşlarla olan ilişkilerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Performans Göstergeleri: Bilimsel olarak uluslararası makaleler yapmak, projeler ile öğrencileri çalışmaya teşvik etmek, bölümde düzenlenen ulusal ve uluslararası düzeyde sempozyum ve kongrelerle öğrencilerin bilimsel vizyonunu arttırmak, panel, kariyer günleri, seminerler gibi bölüm etkinlikleri ile öğrencilerin ilerideki iş yaşamında karşılaşabilecekleri problemlere karşı hazırlıklı olmalarını sağlamak.

 

Bölümümüzde biyolojinin değişik disiplinlerinde çalışmalar yapılmakta olup, öğretim üyelerimizin çalıştığı konular şu başlık altında toplanabilir; Bitki ve Hayvan Taksonomisi, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyokimya, Ekoloji, Hidrobiyoloji, Bitki Fizyolojisi, Deniz Biyolojisi, Mikrobiyoloji, Biyoteknoloji, Embriyoloji, Hücre Biyolojisi, Sinirbilim ve Hayvan Fizyolojisi.

Bölümümüz 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren lisans eğitimine 1 yıl zorunlu hazırlık ve %30 İngilizce olarak devam etmektedir (5 Aralık 2018).